IoT apparaat

Wat is een IoT apparaat en wat kunt u ermee?

Tegenwoordig zijn we omringt met slimme apparaten zoals smartphones, tablets en computers, maar er was een tijd dat apparaten en machines als dom en log bekend stonden. Ze voeren een bepaalde taak uit maar waren niet in staat met gebruikers te communiceren over hun status. Gebruikers krijgen bijvoorbeeld geen waarschuwing of signaal als onderhoud nodig is. Het resultaat is dat gebruikers plotseling met een storing geconfronteerd worden. Om deze storing(en) op te lossen is onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen en het probleem te verhelpen.

Hoe anders is dat nu met IoT, Internet of Things. Met IoT worden fysieke voorwerpen zoals huishoudelijke apparaten, auto’s of machines verbonden met het internet zodat ze online gegevens verzenden. Deze fysieke voorwerpen zijn voorzien van talloze sensoren en andere mechanismen die informatie over het product en de omgeving verzamelen. Deze gegevens worden geanalyseerd en wanneer er problemen zijn of er aan dreigen te komen krijgt de gebruiker direct een seintje. De gebruiker krijgt heel nauwkeurig te horen wat de storing is en waar deze is opgetreden. Zo kunnen storingen en problemen voorkomen of snel opgelost worden.

IoT sensoren, routers en gateways zijn speciaal voor dit doel ontworpen. Ze koppelen voorwerpen en machines aan het internet, verzamelen gegevens om waardevolle inzichten te krijgen en waar nodig waarschuwingen te geven, zonder tussenkomst van mensen.

Voorbeelden van IoT toepassingen

  • Irrigatiesensoren voor de landbouw
  • Sensoren voor het bewaken van de luchtkwaliteit
  • Beveiligingssystemen
  • Draagbare gezondheidstrackers
  • PLC’s voor bewaking en besturing van processen in een fabriek
  • Trackers voor transport en logistiek
  • RFID tags in de detailhandel en logistiek
  • Verlichting voor woningen, kantoren en straten
  • Verwarming en koelapparaten.

Er zijn de afgelopen jaren veel slimme apparaten bijgekomen, die ons helpen effectiever en efficiënter te zijn. Data ontsluiten is veel eenvoudiger geworden. Deze data dient nog wel omgezet te worden naar informatie. Dit kan door de data te laten “landen” op een IoT platform (zoals Docksters), waarbij de data niet alleen grafisch wordt weergeven maar ook kan worden geïnterpreteerd. Doelen kunnen zijn om productie kosten effectiever te maken, systemen te verbeteren of waarschuwingen te sturen die levens kunnen redden.

Delmation adviseert graag

Delmation gaat graag met u in gesprek om te bespreken hoe wij u kunnen helpen om efficiënter en effectiever te zijn met behulp van IoT apparaten.

Bel of mail naar Delmation voor meer informatie of om de mogelijkheden te bespreken.