Vacuümriool

Qua-vac | Vacuümriool bewaken met LoRaWAN

Qua-vac is gespecialiseerd in het aanleggen van vacuümriolering. Een vacuümriool is een ideale oplossing als een standaard riolering moeilijk aan te leggen is. Denk hierbij aan gebieden met hoog grondwater of met een harde ondergrond als rots of koraal.

Delmation levert de hardware om met een LoRaWAN netwerk de riolering continu te monitoren. We spraken met Qua-vac directeur Ivar Quatfass over het concept, de samenwerking met Delmation en het eerste LoRaWAN project op de Malediven.

Monitoren van vacuümriolering cruciaal

Een vacuümriool is een schoon, efficiënt en duurzaam systeem voor afvoer en verzameling van afvalwater. Het is nagenoeg onderhoudsvrij en door het gesloten systeem kan het rioolwater niet ontsnappen en de omliggende gebieden vervuilen.

Ivar Quatfass: “Ons systeem Vacuflow bestaat uit leidingen, verzamelputten en een vacuümstation. Afvalwater stroomt naar een verzamelput, hier wordt het water opgeslagen. Wanneer het afvalwater een bepaald niveau bereikt, wordt de vlotter geactiveerd en het afvalwater samen met lucht afgevoerd naar het vacuümstation. Zo’n vacuüm kan alleen opgebouwd worden als alle kleppen van de putten goed zijn afgesloten.

Het kan een keer voorkomen dat een klep niet goed sluit omdat er bijvoorbeeld afval tussen zit. Om het systeem dan weer werkend te krijgen moet de niet gesloten klep gevonden worden.

In sommige projecten kan dit neer komen op het controleren van honderden putten. Door dit online te monitoren weten we precies waar we moeten zijn. Ook wanneer er een verstopping is door bijvoorbeeld een tennisbal krijgen we automatisch een melding, omdat het water te hoog staat.”

LoRa systeem ideaal voor buitenland

In Nederland wordt er gebruik gemaakt van een SCADA systeem om de riolering in de gaten te houden. In andere landen zijn er vaak geen standaarden waar je aan moet voldoen.

Ivar Quatfass legt uit: “Voor deze landen willen we een eigen systeem aanbieden. Met LoRaWAN kunnen we lokaal eenvoudig en gratis een eigen draadloos netwerk maken. In iedere put zijn er diverse sensoren die via LoRaWAN in verbinding staan met de Gateway (MileSight UG67 outdoor LoRaWAN Gateway). Deze gateway stuurt alle gegevens via ethernet of een simkaart naar de monitoring software omgeving.

Op het moment dat er ergens een afwijking is stuurt de software een bericht via email of sms naar de beheerder. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn wel uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het bereik in de putten.

malediven

Samen met Delmation zijn we er in geslaagd een robuust systeem te ontwikkelen. Op de Malediven is het eerste vacuümriool project inmiddels geïnstalleerd. De opdrachtgever is tot nu zeer tevreden met de eerste resultaten. We zijn klaar voor de volgende projecten!”

Delmation betrouwbare partner voor LoRa oplossingen

Ivar Quatfass: “Afgelopen jaren zijn we op zoek geweest naar de beste oplossing en de beste partner. De software ontwikkelen we zelf, dus onze partner moest een specialist zijn in hardware en LoRaWAN connectiviteit.

Delmation beschikt over veel kennis en levert voornamelijk standaard oplossingen. Echter voor dit doel van Qua-vac is er, in samenwerking met Alflex, een ‘custom’ LoRaWAN node ontwikkeld, specifiek voor riooltoepassing.

De LoRa sensoren communiceren via de MileSight gateway en Private LoRaWAN server met ons monitoringssysteem. We zijn heel tevreden over de samenwerking. Naast de betrouwbare producten en aanwezige kennis, sluit ook de mentaliteit van Delmation goed bij ons aan. Afspraak is afspraak!