Smart Buildings: gezamenlijk profiteren van IoT-platform en -community Sqippa
Elektrotechnisch Buro Van Keulen BV is partner in elektrotechnische installaties in de breedste zin van het woord. De onderneming combineert kennis van elektrotechniek en domotica en verzorgt installaties van ontwerp tot aanleg en onderhoud. Sinds begin 2020 werkt de onderneming met Sqippa. Via dit platform werd contact gelegd met de specialist in datacommunicatie- en IoT-vraagstukken; Delmation Products.
LoRa; de open IoT-standaard o.a. in Smart Buildings
Om opdrachtgevers maximaal rendement te laten halen uit slimme oplossingen (in eerste instantie voor noodverlichting) was ETB van Keulen op zoek naar een monitoringstool en vond die in Sqippa. Pieter van Erp: “Hoewel veel fabrikanten van noodverlichtingsarmaturen eigen systemen hebben, zochten wij specifiek een open IoT-standaard.” Het online platform Sqippa, gebaseerd op het LoRaWAN-protocol, voldeed goed aan deze vraag. Het protocol is speciaal ontwikkeld om draadloos kleine hoeveelheden informatie over grote afstand uit te wisselen zonder veel energie te gebruiken. Van Erp: “Onze klanten kunnen via het Sqippa-platform specifiek zien of de armaturen goed functioneren en hoe het staat met de noodaccu-spanning en de temperatuur. Met name in gebouwen met veel noodverlichting scheelt dat een eigenaar heel veel tijd.” De armaturen communiceren met een LoRaWAN-gateway die de informatie via internet inzichtelijk maakt. “Voor onze LoRaWAN-hardware zijn we via Sqippa uiteindelijk terecht- gekomen bij Delmation Products, vertelt Pieter van Erp.
Uiteindelijk wil elke klant meer rendement uit IoT-toepassingen
Naast een monitoringsplatform is de community-functie een van de ambities van Sqippa. Gezamenlijk deelt de keten ervaringen en profiteert van elkaars kennis. Als IoT-specialist, heeft Delmation veel ervaring met LoRaWAN in zowel standaard- als maatwerkoplossingen. Kim van Brugge, managing director en co-owner: “Wij adviseren opdrachtgevers al jaren over de mogelijkheden van slimme technologieën. De door ons geleverde hardware is van hoge kwaliteit, maar uiteindelijk wil elke klant meer rendement uit IoT-toepassingen.” Het open protocol LoRaWAN stelt gebruikers in staat om, zonder licentie, processen eenvoudiger in te richten, de productiviteit te verhogen en de efficiëntie te verbeteren. In combinatie met Sqippa worden bovendien de hardwarematige inspanningen inzichtelijk gemaakt. De drie partners dragen op deze manier bij aan een standaard die transparant en controleerbaar is.
“De veilige open LoRaWAN-technologie biedt de mogelijkheid om 1001 apparaten met elkaar te verbinden.“
Een open infrastructuur die alle apparaten met elkaar verbindt
Volgens Sqippa-oprichter, Fons Bisscheroux, is dat precies waar het om draait: “Wij geloven in een open infrastructuur die alle apparaten met elkaar verbindt en producenten, leveranciers en gebruikers laat samenwerken. Geen afgesloten systeem van hardware, apps en tools. Dat is een andere manier van denken. Een ander verdienmodel waar veel producenten huiverig voor zijn.” De Sqippafilosofie brengt de keten samen. Een samenwerking waar alle partners de vruchten van plukken. Van Brugge: “De veilige open LoRaWAN-technologie kenmerkt zich door een lange levensduur van de batterij, lage kosten, een groot bereik en de mogelijkheid om 1001 apparaten met elkaar te verbinden. “Als wereldwijde open standaard zijn de toepassingsmogelijkheden van LoRa legio”, beaamt Van Erp. “Wij zien voor onze opdrachtgevers bijvoorbeeld ook mogelijkheden om water- en elektriciteitsmeters en CV-ketels te gaan monitoren.”
Duurzaam gebruik van middelen Door in de keten samen op te trekken krijgt de eindgebruiker grip op apparatuur. Onderhoud van bijvoorbeeld Smart Buildings wordt eenvoudiger, storingen en slijtage eerder opgemerkt en incidenten kunnen worden voorkomen. “Draadloos beheer en samenwerken via de open LoRaWAN-standaard bevordert zo duurzaam gebruik van middelen en past daarmee perfect in een overgang naar een circulaire economie”, besluit een enthousiaste Fons Bisscheroux.