Schouten Techniek

Schouten Techniek | Totaalinstallateur met focus op innovatie

Schouten Techniek, gevestigd in Zwaag, is een regionale installateur die zich op het gebied van innovatie wil en kan meten met de grote landelijk werkende installateurs. De medewerkers van Schouten Techniek worden blij van projecten waar andere installateurs liever voor passen.

In 2019 waren zij bijvoorbeeld één van de eerste installateurs die koos voor een private LoRaWAN netwerk voor branddetectie. Wij spraken met Mike Groot (Hoofd Smart Building Solutions) over Schouten Techniek, innovatie, IoT en de samenwerking met Delmation.

Totaalinstallateur met focus op innovatie

Mike Groot: “Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Ook als er maatwerk nodig is, is dit voor ons geen probleem. Wij zijn een totaalinstallateur en willen zoveel mogelijk in huis doen. Van design tot het onderhoud en ook het programmeren en het in gebruik nemen doen wij zelf.

Hierdoor hebben wij alles in eigen hand en zijn wij in staat om snel zelf aanpassingen door te voeren wanneer bijvoorbeeld de indeling van een pand wijzigt. Wij zijn continu bezig met innovatie en zien komende jaren veel ontwikkelingen op het gebied van beveiliging en meet en regeltechniek.

Natuurlijk wordt hierbij ook gebruik gemaakt van Internet of Things technologieën als LoRaWAN. Dit zijn voor ons inmiddels standaard technieken en door hier gebruik van te maken zijn wij in staat om veel meer te meten en aan te sturen, zaken die vroeger echt te kostbaar waren.”

LoRa brandmelders in Zuiderzee Museum

De samenwerking tussen Delmation en Schouten Techniek is gestart in 2019. Mike Groot: “Wij hebben in 2019 ons eerste LoRa project opgeleverd. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn 260 brandmeldsensoren met LoRaWAN geïnstalleerd.

zuiderzeemuseum brandmelders

Wij kozen voor LoRa omdat er grote afstanden overbrugd moesten worden. Daarnaast garanderen wij met dit private LoRaWAN netwerk optimale veiligheid omdat alle gegevens binnen het afgesloten netwerk van de klant blijven.

zuiderzeemuseum enkuizen

Delmation heeft voor ons een custom-made LoRaWAN node ontwikkeld en die hebben wij gekoppeld aan de sensoren. Daarnaast heeft Delmation de gateways geleverd en de LoRaWAN server geïnstalleerd. Dit systeem werkt nog altijd probleemloos. Als Schouten Techniek zagen wij door dit project de mogelijkheden van deze technologie en dit smaakte direct naar meer!”

Nul-op-de-meter garanderen door LoRa

Inmiddels is LoRaWAN gemeengoed bij Schouten Techniek. Mike Groot: “LoRa is bij ons een standaard optie. Zelfs het management weet exact wanneer de technologie perfect tot z’n recht komt. Wij hebben nu alle technologie zelf in huis om projecten uit te kunnen voeren.

Zo gebruiken wij LoRa bij ‘Nul-op-de-meter’ woningen. Om de prestatieregeling te krijgen moeten deze woningen energieneutraal zijn. Als er problemen zijn bij de warmtepomp of bij de thermostaat dan kan dit direct grote gevolgen hebben voor het energieverbruik.

Wij lezen de assets continu uit en versturen de gegevens via het LoRaWAN netwerk. Hiervoor maken wij gebruik van de Milesight Gateways. Zodra er een afwijking is grijpen wij direct in. Het enige waar wij natuurlijk geen invloed op hebben is het gedrag van de bewoner.”

Praktisch en technisch

Schouten Techniek en Delmation werken inmiddels al vier jaar samen. Mike Groot: “Wij hebben een hele goede relatie met Delmation. Delmation is technisch en praktisch. Dit zijn wij zelf ook dus is het fijn om dit ook in een partner te vinden. Wij kunnen altijd rekenen op goed advies en als er iets aan de hand is staat Delmation voor ons klaar. Daarnaast leveren zij goede betrouwbare producten en zijn veel producten op voorraad waardoor de levertijden kort zijn.”