smart roaming v2

Robustel Smart Roaming V2

Smart roaming is een nieuwe technologie die exclusief beschikbaar is bij Robustel routers om de betrouwbaarheid van 4G en 5G connectiviteit te verhogen.

Deze technologie is ontwikkeld aan de wensen te voldoen van bedrijven die veel werken met IoT en M2M. Voor haperende GSM communicatie worden Multi-netwerk SIM’s (ook wel roaming) in veel gevallen gezien als de oplossing, maar regelmatig blijken roaming SIM’s de problemen niet op te lossen.

Smart Roaming v2 2

Het probleem

Multi-netwerk SIMs die toegang geven tot alle 2G, 4G en 5G netwerken lijken een prima oplossing voor de tekortkomingen van een reguliere internet verbinding met slechts één netwerk operator. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van één verbinding kan een beperkte dekking of een haperende verbinding ervoor zorgen dat een verbinding er lang uit ligt. Het gebruik van een multi-netwerk SIM is echter slechts een deel van de oplossing. Netwerk selectie is een functie van de hardware, niet van de SIM kaart. Dus hoewel een multi-netwerk SIM kaart de oplossing lijkt, kan het toch zijn dat de router of het modem niet naar een alternatief netwerk zoekt wanneer de verbinding wegvalt.

Het volledige technische proces van ‘netwerkselectie‘, wordt beschreven in de 3GPP-standaard TS 3GPP 23.122. Deze kan worden gedownload via ‘portal.3gpp.org’. Hier is in detail beschreven wat de beperkingen van automatische netwerkselectie zijn. We merken dat de nadelen niet heel bekend zijn en dat systeemontwerpers in veel gevallen toch kiezen voor een roaming SIM kaart. Wanneer ze te maken krijgen met verbindingsproblemen die moeilijk te begrijpen en op te lossen zijn lijdt dit tot teleurstellingen.

De oplossing

Alle Robustel-routers die ‘Smart Roaming‘ of ‘Smart Roaming v2‘ ondersteunen, kunnen zo worden ingesteld dat wanneer de mobiele datacommunicatie wegvalt er direct naar een alternatief netwerk uitgeweken wordt. Dit bespaart tijd en geld doordat u niet telkens naar de locatie toe moet om de verbinding te controleren en repareren. Daarnaast geeft het een bepaalde zekerheid en rust om te weten dat het netwerk een hoge betrouwbaarheid heeft en dat apparaten en machines een goede verbinding met elkaar hebben.

Smart Roaming controleert niet alleen de signaalsterkte, maar ook ‘ping-tijden‘ en ‘ping-voltooiing‘ om een completer beeld van de huidige verbinding te krijgen. Als de kwaliteit onvoldoende is, zal de router de kwaliteit van alternatieve netwerken beoordelen en overschakelen naar de best beschikbare verbinding als de communicatie wegvalt of van een lage kwaliteit is.

Smart Roaming v2 breidt de oorspronkelijke functionaliteit uit zodat er meer mogelijk is met de roaming-simkaarten. De belangrijkste uitbreiding is een ingebouwde snelheidstest waarmee gebruikers een realtime beoordeling van de kwaliteit van de internetverbinding kunnen maken.

Nieuwe functies in Smart Roaming v2

  1. De originele v1 Smart Roaming is speciaal ontworpen voor flexibiliteit en veerkracht. Als automatische netwerkselectie iets onlogisch of ongunstigs zou doen, dan zou Smart Roaming het netwerkselectieproces overschrijven en handmatig proberen de verbinding naar andere netwerken te verplaatsen om het probleem op te lossen. Voor industriële toepassingen met weinig zorg over datasnelheden is dit prima geschikt. Een van de belangrijkste upgrades in Smart Roaming v2 is de mogelijkheid om gegevensdoorvoersnelheden te controleren met een snelheidstest en handmatig over te schakelen naar een ander netwerk als het huidige netwerk te “traag” is. Dit wordt mogelijk gemaakt door een netwerkselectiefunctie en een snelheidstestfunctie die allemaal worden beheerd via de GUI van de router.
  2. Smart Roaming v2 maakt het ook mogelijk om “voorkeuren” van netwerken te kiezen. Dit is een optie die de automatische netwerkselectie beïnvloedt, maar in sommige gevallen kan het de voorkeur hebben om dit toe te passen.
  3. Smart Roaming v2 heeft een knop “Vergeet RPLMN”. Als hier op geklikt wordt zal het geheugen van de RPLMN, of ‘laatst bekende goede netwerkgewist worden. Door de RPLMN (opgeslagen in de SIM) te verwijderen en vervolgens opnieuw op te starten, wordt de automatische netwerkselectieproces niet beïnvloed door wat er eerder is gebeurd. In feite zal automatische netwerkselectie de simkaart behandelen alsof deze nog nooit eerder is gebruikt en daarom zal hij na een scan te hebben gedaan, willekeurig kiezen uit netwerken van goede kwaliteit.
  4. Volledige afstandsbediening. Alles wat in de routerinterface kan worden gedaan, kan ook op afstand worden bereikt met SMS opdrachten. Dit betekent dat een groot aantal routers veilig op afstand kan worden bewaakt en beheerd met behulp van een mobiele telefoon.

Hieronder enkele voorbeelden:

Smart Roaming v2 3

Wil je beginnen met Smart Roaming v2 of wil je meer informatie. Bel of mail naar Delmation.