smart parking

Slimme parkeerplaatsen in de slimme stad

Internet of Things is ideaal om live updates te geven van gebeurtenissen. Een voorbeeld hiervan zijn slimme parkeerplaatsen. Deze parkeerplekken geven aan waar en hoeveel parkeerplek er nog is in een bepaald gebied. Er zijn natuurlijk garages die aangeven hoeveel plekken nog vrij zijn. Dat wordt gedaan met behulp van de slagbom die telt hoeveel auto’s er in en uit de garage rijden. Maar wat nou als de parkeerplaatsen over meerdere locaties zijn verspreid en er geen slagboom of poort is? In deze gevallen kan IoT uitkomst bieden.

Slimme parkeerplaatsen: besparen op onderhoud, beter voor het milieu

Parkeerplekken kunnen eenvoudig worden uitgerust met sensoren die meten of er een auto staat of niet. De sensor, bijvoorbeeld een LoRa node, stuurt een bericht als er een auto parkeert. De server verzamelt de data van de verschillende plekken en kan deze doorsturen naar een bord, zoals in een parkeergarage. Interessanter is dat de informatie ook naar een app gestuurd kan worden, waardoor de automobilist van te voren kan zien of het zin heeft om in de betreffende buurt te parkeren. Tevergeefs rondjes rijden kan hiermee aanzienlijk beperkt worden. Naast minder individuele frustratie biedt deze functionaliteit ook voordelen ten aanzien van onderhoud en milieu.

Parkeergeld betalen wordt eenvoudiger

In de stad Barcelona zijn 4.000 parkeerplekken uitgerust met slimme sensoren. Deze sensoren sturen data naar een speciale parkeer-app. Zo kunnen bestuurders zien waar plek is in de stad en kunnen via dezelfde app direct parkeergeld betalen. Met een techniek als deze ontwikkelt Barcelona zich als een Smart City, een steeds groter fenomeen in grote en kleine steden.