Slimme afvalbakken

Slimme afvalbakken verbonden met internet

Slimme afvalbakken zijn verbonden met internet. Het aantal prullenbakken in winkelcentra en woonwijken is erg groot. De gemeente en beheerders van winkelcentra moeten deze prullenbakken legen om het gebied schoon te houden. Dat is een arbeidsintensieve klus omdat sommige van deze prullenbakken al na een paar uur vol zitten en andere pas na een paar dagen. Om te voorkomen dat reinigingsdiensten nutteloze rondjes rijden kunnen de bakken uitgerust worden met IoT-sensoren.

Slimme afvalbakken betekent tijd besparen en lagere kosten

Een sensor registreert wanneer de afvalbak vol is en stuurt deze data door naar een applicatie. De gemeente kan direct reageren en het legen opnemen in de route van de chauffeur. Door de prullenbakken snel te legen voorkomen gemeenten dat afval naast de bak terecht komt en besparen ze uiteindelijk tijd en geld.

Naast openbare afvalbakken is deze techniek heel goed toepasbaar in gezamenlijke afvalcontainers in woonwijken. De gemeente leegt deze containers een paar keer per maand, maar sommigen zijn sneller vol. Dit kan komen omdat bepaalde containers in drukkere gebieden staan.
Ook deze ondergrondse afvalbakken kunnen uitgerust worden met een sensor. De gemeente kan vervolgens eenvoudig zien of de bak geleegd moet worden. Ook dit vermindert het verkeer van vuilniswagens omdat alleen volle containers opgenomen hoeven te worden in de route.