Mobile Locker

Mobile Locker | Slimme lockers

Zo’n 10 jaar geleden begon Mobile Locker met de ontwikkeling van een mobiel en connected lockerconcept. Inmiddels telt Mobile Locker 17 vaste medewerkers en een pool van zo’n 40 studenten. De lockers zijn in steeds meer landen te vinden op festivals, stations, hotels, vliegvelden en zelfs voor pakketjes in supermarkten.

Voor de connectiviteit vertrouwt Mobile Locker al jaren op de routers en service van Delmation. We spraken medeoprichter Koen Mortelmans over het concept, de plannen en de samenwerking met Delmation.

Autonoom beheer van lockers op evenementen

In eerste instantie was het idee om de lockers te plaatsen op de Spaanse stranden. Na een aantal jaar ontwikkelen en de markt verkennen bleek er vooral op evenementen een grote vraag te zijn. Koen Mortelmans: “Het enige wat een evenementorganisator voor ons hoeft te regelen is stroom de rest verzorgen wij. Onze mobiele lockers zijn door de internet connectie en de slimme software volledig autonoom te beheren. Zo kunnen de lockers 24 uur per dag ingezet worden zonder dat er personeel nodig is. Via de terminal aan de locker unit voert een bezoeker alle handelingen zelf eenvoudig uit.

Het hele proces is online en geautomatiseerd maar we hebben wel offline fall back scenario’s voor als de connectiviteit wegvalt. Uiteraard doen we er met de oplossingen van Delmation alles aan dat de verbinding niet wegvalt. Dat dit systeem goed werkt blijkt wel uit het feit dat we inmiddels vrijwel alle Belgische festivals van lockers voorzien!”

Volledige service voor lockers op stations

Naast de tijdelijke evenementen worden de lockers van Mobile Locker ook steeds vaker op vaste plaatsen geïnstalleerd. Koen Mortelmans: “Een goed voorbeeld hiervan zijn onze lockers op de Belgische treinstations. De NMBS wil geen omkijken hebben naar de lockers. Dit houdt in dat we de volledige service uit handen nemen.

Mobile Locker op Belgische treinstations

Onze servicemedewerkers zitten 24 uur per dag klaar om eventuele vragen of klachten te behandelen. Mocht er bijvoorbeeld een klacht komen dat een locker vies is dan zetten we deze locker direct op storing en krijgt de bezoeker een nieuwe locker. Één keer per week zijn we ook fysiek bij de locatie aanwezig om de lockers schoon te maken en te onderhouden. We zijn de enige partij die deze service op deze manier aan kan bieden.”

R&D en Innovatie heel belangrijk

Mobile Locker onderscheidt zich van de overige aanbieders door het innovatieve karakter en zeker ook door de flexibiliteit. Koen Mortelmans: “Als bedrijven een oplossing op maat ontwikkeld willen hebben dan komen ze vaak bij ons terecht. Onze eigen engineers kunnen de lockers en software geheel op maat ontwikkelen.

Voor een autoverhuurbedrijf hebben we een systeem gemaakt waarbij het hele proces is geautomatiseerd. Identificatie en betalen gebeurt via de terminal, de papieren en de sleutel zijn vervolgens uit de locker te halen.

Ook zien we een sterk groeiende vraag naar oplossingen voor pakketjes. Zo hebben we al diverse lockersystemen geplaatst die door koeriersdiensten worden gebruikt. Ook particulieren gebruiken deze systemen om bijvoorbeeld een geleende boormachine voor iemand achter te laten.

Maar we zien veel meer kansen. We werken bijvoorbeeld aan een concept om in de lockers accu’s van fietsen op te laden. Ook zijn we op dit moment met drie patent trajecten bezig. Hier kunnen we hopelijk snel meer over communiceren!”

Zeer tevreden over routers en service van Delmation

Sinds 2016 werken Delmation en Mobile Locker al samen. Koen Mortelmans: “We zijn zeer tevreden met Delmation als partner. Via Delmation kopen wij de Teltonika RUT950. Deze router is voor onze service heel belangrijk. We willen altijd connectie hebben en alleen in de uiterste noodgevallen gebruik maken van de offline fallbacks. Als het even kan maken we op de locatie gebruik van een vaste internet verbinding. Daarnaast is er dus altijd een router aanwezig.

De Teltonika RUT heeft een dual sim mogelijkheid, deze gebruiken we voor een lokale SIM en een roaming SIM. Ook is het voor ons heel belangrijk dat de router werkt in ‘extreme’ weersomstandigheden. We willen niet dat op een festival de lockers niet meer werken omdat de router oververhit is.

Mobile Locker in Andesgebergte

Ook staan er opstellingen in het Andesgebergte, dus ook de kou moet niet vergeten worden. Bij Delmation kunnen we rekenen op een zeer snelle service, vandaag besteld is vrijwel altijd morgen in huis. Zeker in de evenementenwereld is deze service een vereiste. Daarnaast weten we dat we op hun technische kennis kunnen vertrouwen.

Mochten er problemen zijn in het veld dan staan we er niet alleen voor. Het is fijn om Delmation als partner te hebben!”