Keuzemogelijkheden voor connectiviteit bij jouw IoT project

Keuzemogelijkheden voor connectiviteit bij jouw IoT project

Het hebben van veel opties lijkt in veel gevallen fijn, maar met de vrijheid van keuze komt de verantwoordelijkheid om het juiste pad te nemen. En met meer dan 200 fabrikanten van mobiele routers en gateways, doet je keuze er echt toe. Om de beste optie voor jouw IoT-oplossing te kiezen, moet je natuurlijk voldoende geïnformeerd zijn over verschillende aspecten van beschikbare hard- en software en alle andere ondersteunende factoren. Laten we beginnen met het grote geheel en ons beperken tot de beste individuele apparaatkeuzes. Bepaal eerst wat betrekking heeft op jouw situatie:

  • Hobbyist: diverse doe-het-zelf-oplossingen, voornamelijk kleinschalige projecten die niet veel investeringen vergen.
  • Consumentenelektronica: slimme thuisoplossingen, draagbare technologie, kleine tot middelgrote oplossingen.
  • Industrieel IoT: slimme fabrieken, geautomatiseerde volg- en regelsystemen, onderhoud op afstand voor projecten op industriële schaal.
  • Industriegedreven: omvat een hele industriële infrastructuur zoals logistiek, slimme steden, landbouw en zeer grootschalige oplossingen.

Zodra jouw niche is geselecteerd, wordt het gemakkelijker om jouw oplossing te plannen en alle benodigde kosten en arbeid te berekenen. De volgende stap is kijken naar de cruciale factoren die jouw project kunnen beïnvloeden.

1 server kopie

 

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid betekent meer dan alleen weten dat jouw leverancier een uitstekende staat van dienst heeft bij andere klanten. Het gaat ook om de technische kant van de zaak. Kun je erop vertrouwen dat de hardware over alle noodzakelijke beveiligingen beschikt, zodat jouw IoT-project goed functioneert, zelfs als er iets onverwachts gebeurt? Laten we nu eens kijken naar enkele van de essentiële functies die de betrouwbaarheid verhogen van het product dat je van plan bent te kopen.

 

Automatisch opnieuw opstarten

Je hebt misschien gehoord dat ‘het uit- en weer inschakelen’ een geweldige manier is om veel problemen op te lossen die een apparaat kan tegenkomen. Je kunt echter niet altijd persoonlijk aanwezig zijn om op de herstartknop te drukken. Een regelmatige herstart van het apparaat is een geweldige preventieve maatregel voor eventuele kleine problemen die het kan tegenkomen. Een auto-reboot-functie doet precies dat. Ping Reboot voert periodieke herstart van het apparaat uit of herstelt de verbinding met internet. Zorg ervoor dat je naar deze functie zoekt als je er zeker van wilt zijn dat jouw oplossing de uitvaltijd van het systeem en de behoefte aan onderhoud tot een minimum beperkt.

 

De watchdog

Een andere geweldige tool die de betrouwbaarheid van oplossingen verhoogt, is “the Watchdog”. Het kan een elektronisch onderdeel zijn of een softwaretimer die het werk van software en hardware bewaakt. Als er een fout optreedt en de watchdog-timer de lopende bewakingslus niet opnieuw start, kan de Watchdog veel corrigerende acties uitvoeren. Een dergelijk mechanisme automatiseert verder probleemoplossende stappen en vermindert de behoefte aan menselijke interactie. Controleer dus of het apparaat al een Watchdog heeft geïnstalleerd of compatibel is met een dergelijk failsafe-mechanisme.

2 watchdog kopie

 

Failover

Failover is een vitale functie die kan zorgen voor ononderbroken connectiviteit. Als jouw primaire verbinding uitvalt, schakelt het apparaat automatisch over naar een andere beschikbare optie. Op deze manier heeft jouw installatie een ononderbroken verbinding en stabiele snelheid. Je kunt ook een failover instellen, zodat de wijziging plaatsvindt wanneer een verbinding begint te vertragen.

Teltonika Networks heeft een selectie professionele routers met maximaal drie failover-opties, afhankelijk van het model. Zorg er dus voor dat je de beschikbare functies van het IoT-apparaat controleert en kiest op basis van jouw behoeften.

Als je dieper wilt graven en meer wilt weten over betrouwbaarheidsopties, bekijk dan zeker het Teltonika Networks-artikel over RutOS-betrouwbaarheid.

 

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is een andere cruciale factor om te overwegen. Nogmaals, afhankelijk van jouw behoeften, heb je mogelijk een manier nodig om de IoT-apparatuur efficiënt te bewaken en te besturen. Kijk naar opties waarmee je op afstand problemen kunt oplossen en de instellingen van jouw IoT-oplossing kunt wijzigen, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op de kosten. Als je niet elke keer hoeft te reizen als je de instellingen fysiek opnieuw moet configureren, zal dat de kosten van jouw IoT-oplossing in de loop van de tijd aanzienlijk verlagen. Zoek ook naar eenvoudige installatieopties, zorg ervoor dat alle benodigde aansluitingen aanwezig zijn.

Zowel Robustel als Teltonika Networks kunnen producten aanbieden met veel verschillende verbindingstypes. De hardware biedt legacy-verbindingen, waardoor zelfs ingewikkelde IoT-oplossingen direct eenvoudig te installeren zijn zonder dat er adapters en extra kabels nodig zijn.

 

robustel routers

Beschikbare informatie

Je moet gemakkelijk toegang hebben tot alle beschikbare informatie. Natuurlijk kun je de meeste vragen online vinden op gebruikersforums over het hele internet. Een officiële wiki of kennisbank voor dat specifieke apparaat is echter de juiste keuze. Jouw leverancier moet installatiehandleidingen, configuratievoorbeelden en gebruiksscenario’s aanbieden. Kijk ook naar de compatibiliteitsinformatie, omdat bij veel assemblagelijnen oudere componenten in de algehele oplossing kunnen worden geïntegreerd.

Via de Kennisbank van Delmation kom je bijvoorbeeld bij de Teltonika’s uitgebreide kennisbank met bijna 3.000 artikelen als het gaat om gebruiksgemak. Je kunt alles vinden, van installatiehandleidingen en configuratievoorbeelden tot praktijkvoorbeelden die je zullen helpen jouw keuze te maken en deze zonder veel moeite te implementeren. Ook Robustel biedt zo’n mogelijkheid via Robustel’s RCMS.

 

Prijs

Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk kosten besparen bij het implementeren van zijn oplossing. Sommige fabrikanten kunnen je echter in eerste instantie een lagere prijs aanbieden. Pas daarna zul je merken dat er een aantal cruciale componenten ontbreken in de initiële deal, zoals antennes, kabels, montagemogelijkheden of een beheersysteem op afstand. Zorg er dus van tevoren voor dat de aanbieding die je krijgt alle benodigde hardware en software voor jouw project bevat.

Voor beide merken heeft Delmation alle accessoires die nodig zijn om jouw IoT-oplossing meteen op te zetten. Hierin zitten componenten als antennes, opladers, montagebeugels en dergelijke. Hierdoor hoef je niet zelf op zoek naar ontbrekende onderdelen en bespaar je veel tijd en extra kosten.

5 wire kopie

 

Beveiliging

Beveiligingsopties kunnen het bedrijf maken of breken. In 2021 hebben datalekken bedrijven ongeveer $ 4,24 miljoen gekost. Het is cruciaal dat je ervoor zorgt dat alle onderdelen van jouw slimme oplossing beveiligd zijn. Als kwaadwillende een switch of een router binnendringen, kan dat een kettingreactie veroorzaken en het hele systeem saboteren. Opties als een Firewall, VPN en verschillende certificaten zijn cruciale componenten in elke IoT-oplossing. Natuurlijk zijn er maatregelen die alleen jij kunt nemen, maar een basisniveau van beveiliging is een must van je provider.

 

Veilige wachtwoorden

De eerste verdedigingslinie is ongetwijfeld een veilig wachtwoord. Dit is echter misschien een beetje te voor de hand liggend, zo erg zelfs dat sommige mensen de neiging hebben om het te vergeten. Veel inbraken gebeuren vanwege generieke wachtwoorden. De fabrikanten hebben dit probleem aangepakt door of wachtwoordwijziging verplicht te stellen of geven tijdens de installatie een “dringend” advies voordat onze apparaten in jouw IoT-oplossing worden geïmplementeerd. Met een vereiste wachtwoordwijziging voordat het systeem zelfs maar wordt ingeschakeld, wordt jouw beveiliging enorm verbeterd.

 

Firewal & VPN

Twee van de meest prominente beveiligingsfuncties zijn een firewall en een VPN. Een Virtual Private Network zorgt voor veilige toegang tussen externe privénetwerken, versleutelt gegevens en zorgt voor anonimiteit tijdens het surfen op internet. Het heeft ook veel beveiligingsprotocollen die de beveiliging van jouw netwerk verder verhogen. De volgende is de firewall, die een reeks aangepaste regels kan hebben over wie toegang heeft tot uw netwerk en apparaten. Je kunt instellen wie toegang heeft tot de gegevens binnen uw netwerk en wie wordt afgewezen en in feite fungeert het als een barrière tussen beveiligde en onbeveiligde netwerken.

Teltonika Networks heeft al een fantastische reeks beveiligingsmaatregelen voor je voorbereid. Zij bieden vooraf geconfigureerde firewall-instellingen, meerdere VPN’s, webfilter, TCP-dump en nog veel meer, zodat de veiligheid van jouw gegevens vanaf het begin is gegarandeerd. Als je meer in detail wilt weten wat we nog meer te bieden hebben, bekijk dan zeker de Teltonika Networks-webinar over RutOS-beveiliging.

6 firewall kopie

 

Tot slot

Laten we, om de zaken af te ronden, nog een kort overzicht geven van waar je op moet concentreren bij het zoeken naar een geschikt apparaat voor jouw IoT-project. Eerst moet je beslissen op welk niveau je IoT-project staat, zodat je kunt plannen hoeveel je wilt investeren en welke extra hardware je mogelijk nodig heeft om alle verbindingsproblemen op te lossen.

Daarna moet je jouw oplossing zorgvuldig plannen. Met planning kun je de vraag beantwoorden naar welke functionaliteit je precies zoekt in jouw apparaten. Denk eraan om rekening te houden met de betrouwbaarheid van de leverancier en het product. Krijg je toegang tot alle aanvullende informatie die je nodig hebt en ondersteuning als je een probleem tegenkomt?

Zoek ook naar eenvoudig te implementeren apparaten om onnodige kosten te besparen, zoals het inhuren van nieuw personeel en experts om het apparaat in jouw oplossing te implementeren. Zoek ten slotte naar zeer veilige opties. Dit zorgt ervoor dat jouw investering veilig en compromisloos blijft.

Voor meer informatie bel of mail naar Delmation.