Kennis: LoRaWAN Gateway
Binnen een LoRaWAN netwerk fungeert een LoRaWAN gateway als brug tussen de LoRa nodes en de netwerkserver. De communicatie tussen de nodes en een gateway vindt plaats over LoRa, terwijl de communicatie tussen een gateway en de netwerk server plaatsvindt via het internet. De afstand tussen een node en een gateway kan oplopen tot meerdere kilometers.
Een gateway communiceert met de netwerkservers van een netwerkoperator die het LoRaWAN netwerk in beheer heeft. Een gateway staat dus in dienst van één specifiek LoRaWAN netwerk en wordt doorgaans niet gebruikt voor een ander LoRaWAN netwerk. Iedere netwerkoperator zal dus zelf moeten zorgen voor het plaatsen van voldoende gateways om de beoogde dekkingsgraad te behalen.
Om de vraag te beantwoorden wanneer het nodig is een LoRaWAN gateway aan te schaffen, zijn er verschillende situaties te onderscheiden: er wordt gebruik gemaakt van een betaald LoRaWAN netwerk van een operator als bijvoorbeeld KPN, er wordt gebruik gemaakt van een gratis en open source LoRaWAN netwerk opgezet door een community zoals bijvoorbeeld The Things Network, of er wordt gebruik gemaakt van een private LoRaWAN netwerk.
In het eerste geval dat het netwerk van bijvoorbeeld KPN wordt gebruikt, is het niet nodig een gateway aan te schaffen. KPN biedt een totaaloplossing, waarbij het een bepaald gebied voorziet van meerdere gateways die communiceren met de netwerkservers van KPN. Een eindgebruiker sluit een betaald abonnement af bij KPN, waarna het mogelijk is LoRa nodes te laten communiceren met het betreffende netwerk zonder dat daarvoor verdere kennis benodigd is.
In het geval er gebruik wordt gemaakt van een gratis en open LoRaWAN netwerk als bijvoorbeeld The Things Network (TTN), is het netwerk te gebruiken zoals het netwerk van bijvoorbeeld KPN. Echter biedt TTN geen gegarandeerde dekking. Het is mogelijk zelf een of meerdere gateways aan te schaffen en deze te koppelen aan de netwerk servers van TTN, zodat hiermee de dekking van het netwerk wordt vergroot. Deze gateways zijn vervolgens te gebruiken door iedereen die gebruik wil maken van TTN.
Tot slot is er de mogelijkheid om zelf een (lokale) private LoRaWAN netwerk te bewerkstelligen, waarbij de gateway(s) en de netwerk server(s) volledig in eigen beheer staan. In dit geval is het uiteraard nodig om minimaal één gateway aan te schaffen.