Home » Industriële IoT (IIoT)

Industriële IoT (IIoT)

De belangstelling voor Internet of Things (IoT) neemt al jaren toe en zo ook de toepasbare mogelijkheden. Waar IoT zich vooral richt op consumententoepassingen, richt IIoT zich op de industrie. Delmation vertelt u als specialist op het gebied van Industriële IoT, graag alles wat u moet weten over dit onderdeel binnen industry 4.0.

Wat is IoT en IIOT?

Internet of Things (IoT) of letterlijk het ‘internet der dingen’ staat voor het koppelen van fysieke apparaten aan het internet. Koelkasten, televisies, machines, en zelfs liften en dijken. Bijna alle ‘dingen’ kunnen in theorie worden verbonden met het internet. Met behulp van sensoren en andere hardware kan data gegenereerd worden. Die data kan vervolgens weer gebruikt worden om de apparaten die online zijn te laten communiceren. Met elkaar, met mensen, met andere verbonden partijen. Al deze apparaten die met internet verbonden zijn, vormen samen het Internet of Things.

De toepassing van IoT in de industrie wordt Industrial Internet of Things (IIoT) genoemd. Dit netwerk bestaat uit apparaten, sensoren of machines in een productie- of distributieketen die met internet verbonden zijn en met elkaar kunnen communiceren.

Wat zijn de voordelen van Industrial IoT?

De verbonden apparaten produceren data die een grote hoeveelheid nieuwe, nuttige informatie oplevert. Zo geeft de data bijvoorbeeld inzicht in het huidig gebruik of proces en kunnen er voorspellingen gedaan worden over het gebruik in de toekomst. Deze inzichten kunnen gebruikt worden om de efficiëntie aanzienlijk te verbeteren, processen te verbeteren en kosten te verminderen. IIoT wordt bijvoorbeeld al ingezet om kosten te besparen op onderhoud van machines met sensor based maintenance.

Ook stelt IIoT ons in staat om nieuwe businessmogelijkheden en oplossingen te creëren en bestaande processen te verbeteren. In de industriële procesketen zijn veel bedrijven betrokken zoals leveranciers, fabrikant, transporteur en distributeurs. Hoe meer informatie er binnen de keten gedeeld wordt, hoe beter de resultaten die bereikt kunnen worden.

Welke uitdagingen zijn er bij IIoT?

De twee grootste uitdagingen bij de implementatie van Industrial IoT zijn op dit moment beveiliging en connectiviteit. Met het uitbreiden van het aantal gebruikte IoT apparaten neemt ongewenst ook het aantal beveiligingsuitdagingen voor organisaties toe. Hackers, malware-auteurs en criminele organisaties zullen maar wat graag toegang willen krijgen tot het netwerk en alle data die verzameld wordt. Niet alleen de devices zelf zijn kwetsbaar, ook op het gebied van gegevens overdacht naar de Cloud of bij de verwerking en opslag van gegevens in de Cloud liggen de nodige beveilingsvraagstukken. Er is de laatste tijd gelukkig meer aandacht voor het veiliger maken van de apparaten zelf. Failsafe ontwerpen, procesgerichte kwaliteitscontrole, systeemdenken en eenduidige protocollen zullen de veiligheid verder moeten verhogen.

Een ander belangrijk punt van zorg binnen de IIoT sector is de samenwerking tussen apparaten en machines die verschillende protocollen gebruiken en verschillende architecturen hebben. Platform overschrijdende oplossingen die gebouwd zijn op open source en IT-standaardtechnologieën kunnen hier een uitkomst in bieden.

Industrial IoT

Wat heb ik nodig voor Industriële IoT?

Bijna elke IIoT toepassing vereist maatwerk. Wel zijn er drie elementen te benoemen die onderdeel zijn van de oplossing:

  1. IIoT device
  2. IIoT connectiviteit
  3. IoT platform

IIoT device

Geen IIoT zonder slim apparaat die metingen uitvoert en data genereert. Er is een breed scala aan hardware beschikbaar afhankelijk van de toepassing. In veel gevallen gaat het om een sensor die data genereert en via een zendmodule naar de Cloud stuurt. Zo kunt u bijvoorbeeld de temperatuur in een ruimte controleren of signaleren of een deur open of dicht gaat.

IIoT connectiviteit

De data vanuit het device moet ergens naar toe, bijvoorbeeld naar een database of verwerkingsplatform. Connectiviteit is de verbindingsoplossing die dit mogelijk maakt zoals via netwerken zoals LoRa, LTE-M, NB-IoT en M2M (4G). De keuze in verbindingsvormen is uitgebreid en verschillen voor wat betreft mogelijkheden. Denk aan de hoeveelheid data die verstuurt moet worden, de snelheid van het netwerk of de batterij levensduur van de hardware.

IoT platform

Een sensor of apparaat wordt pas een IoT middel als je de verbinding en data gebruikt voor een hoger doel. Een Cloud-platform maakt de apparaten ‘slim’. Met een IoT platform kun je data verzamelen, opslaan, weergeven, analyseren, rapporteren en sturen. De communicatie gaat meestal beide kanten op; van apparaat naar Cloud en van Cloud weer terug naar het apparaat. Het IoT-platform kan draaien op een standaard- of maatwerk private Cloud server of u kunt uw applicaties op een public Cloud omgeving laten draaien zoals Amazon Web Services of Azure.

Wat kan Delmation als IIoT specialist voor mij betekenen?

Delmation is al meer dan 30 jaar specialist op het gebied van industriële datacommunicatie vraagstukken. Dankzij onze uitgebreide ervaring zijn wij in staat om uw businessvraag om te zetten in een werkende oplossing. Dit kan een standaardoplossing zijn, maar wij leveren ook maatwerk.

Voor onze maatwerkoplossingen werken wij samen met onze strategische partner Alflex Technologies. Alflex is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van elektronica en het ontwikkelen van de bijbehorende (embedded) software.

Wilt u een keer sparren over de mogelijkheden die Industrial IoT voor uw organisatie kan bieden?

Neem contact op 079 – 342 20 41


Meer weten over Industrial IoT? Bezoek onze speciale IIoT website.

Voor advies, offertes of bestellingen kunt u ons altijd bellen of mailen: wij staan voor u klaar!