smart cities

Gemeenten besparen met slim lichtnetwerk

3 Noord-Hollandse gemeenten besparen met slim lichtnetwerk
Voor zowel profit- als non-profitorganisaties als voor nutsbedrijven en lokale overheden is onderhoud van (ovl)netwerken een kostbare zaak. Bovendien past de huidige manier van controleren vaak niet meer bij de duurzaamheidsambities.

De gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk besloten het roer om te gooien en het openbare verlichtingnetwerk in de regio om te zetten in een slim lichtnetwerk.

Om de verduurzamingsplannen te realiseren schakelden de Noord-Hollandse gemeenten P. de Jong Kabelmetingen (specialist in kabelstoringen en ovl schakeltechnieken) in om 30.000 lichtpunten te voorzien van een 4G-aansluiting door middel van Robustel routers. Hierdoor worden de kasten niet meer alleen aangestuurd door een aan- uitsignaal maar kunnen er meerdere functies in de kasten op afstand geschakeld en gemonitord worden.

Het openbare verlichtingsnet is hiermee in staat om automatisch in te schakelen zodra het begint te schemeren en schakelt zichzelf uit wanneer er genoeg daglicht is.

Onderhoud wordt eenvoudig
Met de toepassing van slimme connectiviteit kunnen de deelnemende gemeenten het lichtnet 24/7 in de gaten houden en storingen vroegtijdig signaleren. Zodra er een foutmelding optreedt, wordt automatisch een e-mail verzonden.

P de Jong Kabelmetingen

Een monteur kan met deze informatie gericht aan de slag. Hiermee wordt ruim 16 procent bespaard op onderhoud. Naast de dagelijkse check op fouten, kan de lichtvoorziening op afstand bediend en geüpdate worden en wordt informatie makkelijker ontsloten.