RCMS

De 6 voordelen van het gebruik van een IoT Device Management Platform volgens Robustel

Het huidige massale gebruik van IoT begint het potentieel te bereiken wat experts al in de begin jaren 2000 voorspelde. Wie er vroeg bij was, krijgt nu te maken met een ongelijksoortige mix van apparaten van verschillende leveranciers met verschillende applicaties en verspreid over meerdere regio’s. Het risico van deze realiteit wordt een stijgende kostenpost voor handmatig apparaat beheer, afstemming en ondersteuning. Deze nadelen wegen al snel niet meer op tegen de oorspronkelijke voordelen van het gebruik van IoT.

Gelukkig kunnen deze risico’s worden beperkt door het gebruik van een IoT Device Management Platform. Deze kunnen in verschillende vormen komen; van een enkele leverancier, open source, apparaat onafhankelijke ERP-platforms en meer.

Tegenwoordig heeft elke IoT-leverancier IoT Device Management als onderdeel van hun totale aanbod. Robustel is daar niet anders in met haar Robustel Cloud Manager Service (RCMS).

In dit artikel wordt voor iedereen die bezig is mijn zijn of haar IoT strategie, inzicht gegeven in het maken van een IoT Device Management Platform als hoeksteen van uw implementatie. Of u nu Robustel of een andere leverancier kiest voor uw algehele implementatie, deze voordelen mogen niet over het hoofd worden gezien, anders zult u merken dat de IoT voordelen langzaam afnemen.

Voordeel 1 – Snelle implementatie
Een van de eerste uitdagingen waarmee de meeste bedrijven worden geconfronteerd bij het inzetten van externe apparaten, zijn de kosten die gepaard gaan met het hebben van opgeleid personeel in het veld om ze te programmeren en te configureren. Deze kosten nemen vervolgens exponentieel toe wanneer u rekening gaat houden met implementaties in andere landen en in gebieden met strikte regelgeving en beveiligingsbeleid.
Door een apparaat beheerplatform te gebruiken, kunt u een stuk hardware overal ter wereld verzenden en – zolang het internet het kan bereiken – kan een getrainde technicus de configuratie van dat apparaat op afstand beheren.
Sommige leveranciers, zoals Robustel, gaan nog een stap verder door een ‘Zero-Touch’-configuratiemethode aan te bieden, zoals de functie Device Templates in RCMS. Hierdoor kunnen klanten hardware vooraf configureren met de door hen gekozen instellingen, firmware en applicaties, en zodra het apparaat verbinding maakt met internet, download het dat profiel automatisch, wat betekent dat het door iedereen kan worden geïnstalleerd zonder enige technische kennis (behalve het apparaat op de stroom aansluiten).

Voordeel 2 – Toegangsbeheer
Hoewel de wereld van cyberbeveiliging steeds complexer wordt, zijn er nog steeds een duizelingwekkende hoeveelheid risico- en beveiligingsproblemen die kunnen worden vermeden door ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot een apparaat. Externe toegang betekent dat een ontwikkelaar alle fysieke toegangspunten zoals USB, ethernet of seriële poorten kan blokkeren of beperken tot het absoluut noodzakelijk is, en alle apparaat functionaliteit virtueel via het platform kan beheren.
Door geautoriseerde gebruikers aan te maken op uw apparaat beheerplatform, kunt u eenvoudig toegang tot de belangrijkste apparaat functies en gegevens vanaf een centraal punt toestaan of beperken. Als u nog een stap verder gaat, kunt u op de meeste platforms nu activiteitenlogboeken exporteren, zodat in het geval van een beveiligingsinbreuk de bron onmiddellijk kan worden gevonden en permanent kan worden verwijderd of geblokkeerd.

Voordeel 3 – Voorraadbeheer
Een veelvoorkomend probleem in de begindagen van M2M- en IoT-implementaties was dat veel apparaat gegevens werden vastgelegd in spreadsheets of op meerdere locaties. Dus naarmate medewerkers veranderden en documenten verschoven, raakten apparaten verloren of vergeten. Het gebruik van een Device Management Platform biedt een extra laag voorraadbeheer waar alle in het veld gebruikte apparatuur kan worden geregistreerd, samen met hun firmware, geïnstalleerde applicaties en configuratie, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gevonden.

Sommige platforms, zoals RCMS van Robustel, bevatten ook een functie voor geolocatie, waarmee u uw IoT-apparaten op een kaart kunt lokaliseren via GPS of triangulatie van zendmasten.

Voordeel 4 – Apparaat beveiliging
Het beveiligen van fysieke toegang tot uw apparaten is van cruciaal belang – een onderzoek uit 2017 van de Universiteit van Maryland wees uit dat er elke 39 seconden een hackeraanval plaatsvindt op een apparaat met internetverbinding! Dit betekent dat de kans op beveiligingsfouten in besturingssystemen en edge-applicaties die worden uitgebuit exponentieel is toegenomen.
Net zoals mobiele apparaten, moeten computers en tablets die software- en firmware-updates nodig hebben voor beveiliging ook van tijd tot tijd worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat fouten met succes kunnen worden verholpen. Traditioneel werd dit gedaan door firmware te flashen met behulp van een aangesloten computer via USB of Ethernet – nu is het mogelijk om een update voor applicaties of firmware Over-the-Air (OTA) te leveren.
Met RCMS van Robustel kunt u niet alleen firmware-, applicaties- en configuratiebestanden op afstand bijwerken per apparaat, het kan ook worden uitgevoerd op een groep of batch apparaten, waardoor het veiligstellen van een implementatie van enkele duizenden apparaten op verschillende locaties zo eenvoudig is als op een knop drukken!

Voordeel 5 – Foutopsporing en ondersteuning
Naarmate uw apparatenverzameling groeit, verandert de behoefte om de prestaties van uw apparaten te kunnen controleren van een incidentele taak naar iets dat constant moet worden gecontroleerd.
Naarmate uw apparaten zich uitbreiden tot duizenden, wordt het hebben van een duidelijk dashboard en waarschuwingssysteem van cruciaal belang voor het opzetten van een effectief ondersteuningscentrum.
Een goed Device Management Platform laat u de status van uw apparaten in realtime zien en biedt een groot aantal tools en rapportagefuncties waarmee u problemen zo snel mogelijk kunt diagnosticeren. Met de toegenomen complexiteit in IoT-implementaties, groeit het aantal ‘schakels in de keten’ dat kan worden verbroken. Wanneer een apparaat niet meer werkt, is het dan netwerk gerelateerd, omgevings-, hardware- of software gerelateerd? Door duidelijke rapporten en waarschuwingen van uw platform te krijgen, kunt u deze problemen diagnosticeren zonder dat een technicus ter plaatse hoeft te komen.

RCMS van Robustel biedt een uitgebreide reeks rapporten en waarschuwingen die kunnen worden geconfigureerd op individueel of groepsniveau, zodat uw ondersteunend personeel onmiddellijk weet wanneer een apparaat of groep apparaten uitvalt, en toegang heeft tot de juiste rapporten om de fout te diagnosticeren met gemak.

Voordeel 6 – Vereenvoudigde integratie
Hoewel een IoT Device Management Platform op zichzelf ongelooflijk handig is, is het meestal nooit het enige stukje van uw IoT-implementatie puzzel. Apparaat gegevens moeten vaak naar meerdere locaties worden verzonden en door verschillende andere software worden ontleed. Wanneer u investeert in software voor apparaat beheer, moet u ervoor zorgen dat er een mate van interoperabiliteit is tussen de apparaten die u in het veld inzet en het platform of de platforms die u gaat gebruiken.

Als standaard praktijk bieden de meeste platforms u een OpenAPI om snel andere softwareplatforms te integreren. Sommige platforms zoals RCMS van Robustel bieden ook specifieke integraties in goedgekeurde omgevingen van derden, zoals Microsoft IoT Hub, waardoor het platform kan fungeren als een brug tussen machine- en sensorgegevens en software van derden.

Conclusie
Naarmate uw IoT-implementatie groeit en omgevingen en applicaties complexer worden, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat u over een IoT Device Management Platform beschikt. Het is belangrijk om met een leverancier samen te werken die u de vrijheid geeft om een platform te implementeren zodra u begint, zonder substantiële kosten in rekening te brengen voor een implementatie die mogelijk een jaar of langer geen rendement op uw investering oplevert.
Daarom is RCMS van Robustel volledig gratis beschikbaar voor monitoring- en rapportagedoeleinden voor alle klanten met een willekeurig aantal apparaten, zodat u vanaf dag één goede rapportage- en beheergewoonten kunt opzetten. Als u al Robustel-apparaten gebruikt, kunt u een gratis RCMS-account aanmaken door hier te klikken.

Voor meer informatie bel of mail naar Delmation