Windows 10 update / upgrade

Als je op een mini-pc Windows 10 wilt installeren, moet deze minimaal aan de volgende hardwarevereisten voldoen.
Verderop vind je extra factoren die van invloed zijn op de mogelijkheid tot upgraden.

Windows 10 Systeemvereisten

Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller of SoC
RAM: 1 gigabyte (GB) voor 32-bits of 2 GB voor 64-bits
Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits OS of 20 GB voor 64-bits OS
Grafische kaart: DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma
Beeldscherm: 800×600

Windows 10 update / upgrade

  • Zodra er updates beschikbaar zijn, ontvangen gebruikers van Windows 10 Home deze automatisch via Windows Update. Gebruikers van Windows10 Pro en Windows 10 Enterprise hebben de mogelijkheid updates uit te stellen.
  • Apparaten met een harde schijf van 32 GB of oudere apparaten met een volle harde schijf, hebben mogelijk extra opslagruimte nodig om de upgrade te voltooien. Tijdens de upgrade word je geïnstrueerd wat te doen. Mogelijk moet je overbodige bestanden verwijderen of een USB-flashstation plaatsen om de upgrade te kunnen voltooien.
  • Sommige apparaten met weinig vrije opslagruimte of kleinere harde schijven, zoals mini-pc’s met 32 GB opslag, hebben na de upgrade mogelijk weinig vrije ruimte beschikbaar. Je kunt schijfruimte vrijmaken door eenvoudig bestanden, zoals tijdelijke bestanden of je eerdere versie van Windows, in de opslagsysteeminstelling te verwijderen. Bestanden van je eerdere versie van Windows maken het mogelijk Windows 10 te verwijderen en terug te gaan naar die eerdere versie. Deze bestanden worden 10 dagen na jouw upgrade automatisch verwijderd. Om ruimte vrij te maken, kun je ze nu verwijderen.
  • Voor de upgrade is een internetverbinding vereist. Windows 10 is een groot bestand, ongeveer 3 GB, en er kunnen internetkosten (provider) in rekening worden gebracht.
  • De mogelijkheid om een apparaat te upgraden is niet alleen afhankelijk van de systeemspecificaties. Dit kan ook afhangen van de stuurprogramma‘s, firmware-ondersteuning, compatibiliteit van toepassingen en ondersteuning van functies. Ongeacht het feit of het apparaat voldoet aan de minimum systeemspecificaties voor Windows 10.
  • Als op je mini-pc momenteel Windows 7 SP1 of Windows 8.1 Update is geïnstalleerd, kun je met ‘Controleer je pc’ in de app Windows 10 downloaden nagaan of deze voldoet aan de vereisten. Om de app Windows 10 downloaden te openen, klik je op het kleine Windows-pictogram rechtsonder op de taakbalk.

 

Windows 10 verkleinen

Windows 10 kan verkleind worden door het comprimeren van bestanden en het verwijderen van de recovery partities.
Dit kan door de opdrachtpromt te starten door te klikken op zoeken en daarna cmd in te voeren en met de rechte muisknop ‘Als administrator uitvoeren’ te kiezen. Hierna kan het volgende commando uitgevoerd worden om het systeem te verkleinen:

Compact /CompactOS:always

Om dit ongedaan te maken gebruik je:

Compact /CompactOS:never

Het is wel belangrijk om eerst een backup te maken voor dit uit te voeren.