Receive windows

Receive windows zijn de specifieke momenten in de tijd waar een LoRa node de mogelijkheid heeft om een downlink bericht te ontvangen. In LoRaWAN zijn er twee receive windows namelijk, RX1 en RX2.

Over het algemeen wordt RX1 geopend één seconden na het versturen van een uplink bericht. RX2 wordt over het algemeen twee seconden na het versturen van een uplink geopend. Indien in RX1 een downlink bericht wordt ontvangen zal RX2 niet worden geopend. Afhankelijk van de LoRaWAN class kunnen er op andere momenten receive windows plaats vinden.

Naast het moment dat de receive windows worden geopend zijn er meer verschillen. Standaard maakt RX1 gebruik van dezelfde LoRaWAN frequentie en data rate als het laatst verzonden uplink bericht. RX2 maakt gebruik een vaste door het LoRaWAN netwerk bepaalde frequentie en datarate. In het algemeen wordt er voor RX2 een frequentieband gebruikt waar er een duty cycle van 10% gehanteerd kan worden. Hiermee wordt een LoRaWAN gateway minder beperkt bij het zenden van een downlink bericht en kan het netwerk meer nodes ondersteunen.