LoRaWAN

LoRaWAN staat voor Long-Range Wide-Area Network en is een specificatie voor een LPWAN. LoRaWAN is bedoeld voor batterij gevoede mobiele apparaten met als doel het voorzien van een efficiënte manier voor bi-directionele communicatie over de hele wereld. De specificaties van het LoRaWAN netwerk worden opgesteld door de LoRa Alliance.

LoRaWAN is opgedeeld in verschillende onderdelen. Zo bestaat het netwerk uit een LoRa node, een LoRaWAN gateway en een LoRaWAN netwerkserver. Deze onderdelen worden hieronder schematisch weergeven. De applicatieserver wordt gebruikt voor de interpretatie/weergave van de ontvangen informatie. Hoe deze de informatie verder verwerkt wordt valt buiten de scope van LoRaWAN.

Met LoRaWAN is het mogelijk om informatie in twee richtingen te verzenden. Informatie die vanaf de LoRa node wordt verzonden wordt een uplink bericht genoemd. Informatie vanaf het netwerk naar de node wordt een downlink bericht genoemd.

De specificaties van LoRaWAN zijn gericht op het lage energieverbruik terwijl er informatie over lange afstanden kan worden verzonden. Het lage energieverbruik wordt bereikt door te specificeren wanneer informatie kan worden uitgewisseld. Hierdoor wordt het mogelijk voor een LoRa node om alleen wakker te worden om een bericht te gaan versturen terwijl de node de rest van de tijd in een energiezuinige slaapstand verkeerd. Om nog meer energie te kunnen besparen is het netwerk in staat om instellingen van de node te kunnen aanpassen, de term hiervoor is Adaptive Data Rate (ADR). Dit geeft het netwerk de mogelijkheid om de node zo af te stellen dat deze niet langer uitzend dan nodig is voor betrouwbare communicatie.