Activation By Personalisation (ABP)

De Activation By Personalisation methode is een methode waarbij een LoRa node gekoppeld wordt aan een LoRaWAN netwerk. Een andere methode waarmee een LoRa node kan worden gekoppeld aan een netwerk is Over The Air Activation (OTAA).

Voordat een node deel kan nemen aan een LoRaWAN netwerk, moeten zowel bij de node als bij het netwerk de volgende gegevens bekend zijn: de DevAddr, NwkSKey en de AppSKey. De DevAddr is een uniek adres binnen het LoRaWAN netwerk, waarmee de node wordt geïdentificeerd. De NwkSKey en AppSKey zijn benodigd voor de encryptie van de berichten. Bij ABP worden deze drie gegevens zowel aan de kant van de node als aan de kant van het netwerk handmatig geconfigureerd.

Een nadeel van het gebruik van de ABP methode is dan ook dat de beveiligingssleutels (NwkSKey en AppSKey) statisch zijn en niet meer veranderd kunnen worden zonder een handmatige update, wat af doet aan de veiligheid. Een ander nadeel is dat de node gekoppeld is aan één specifiek netwerk en niet kan verhuizen naar een ander netwerk zonder de node te configureren met een nieuw DevAddr. Er wordt dan ook aangeraden om gebruik te maken van OTAA in plaats van ABP.