ABP vs OTAA

Voordat een LoRa node deel kan nemen aan een LoRaWAN netwerk, moeten zowel bij de node als bij het netwerk de volgende gegevens bekend zijn: de DevAddr, NwkSKey en de AppSKey. De DevAddr is een uniek adres binnen het LoRaWAN netwerk, waarmee de node wordt geïdentificeerd. De NwkSKey en AppSKey zijn benodigd voor de encryptie van de berichten.

Er zijn twee methodes waarmee een node geactiveerd kan worden op een netwerk en waarmee dus de DevAddr, NwkSKey en AppSKey geconfigureerd worden aan beide kanten, namelijk Activation By Personalisation (ABP) en Over The Air Activation (OTAA).

De verschillen tussen ABP en OTAA zijn als volgt:

  • Bij OTAA wordt er gebruik gemaakt van een join procedure om een node op een netwerk te activeren. Bij ABP is er geen join procedure.
  • Bij OTAA worden de beveiligingssleutels dynamisch bepaald gedurende de join procedure. Bij ABP worden de sleutels statisch geconfigureerd aan de kant van de node en aan de kant van het netwerk, wat het minder veilig maakt dan OTAA.
  • Met ABP is een node gekoppeld aan één specifiek netwerk, en is het niet mogelijk om te verhuizen naar een ander netwerk zonder de DevAddr te wijzigen op de node. Met OTAA is het mogelijk te wisselen naar een ander netwerk.