Kies de juiste antenne voor uw
IoT applicatie

Cas & Marco over uitdagingen en oplossingen voor de juiste antenne

Steeds meer processen en apparaten zijn online te volgen. Dagelijks adviseren we bedrijven hoe ze met behulp van sensoren, connectiviteit en een dataportaal processen kunnen optimaliseren. Om de gegevens te ontsluiten is een geschikte antenne cruciaal.

Toch krijgt de antenne vaak minder aandacht dan nodig is. In dit artikel leggen Cas van der Zwaag & Marco van den Bos van Delmation products uit, welke uitdagingen en oplossingen er zijn.

Bereik vaak niet voldoende

Bij een telefoon vinden we het allemaal heel logisch dat we op sommige plekken geen bereik hebben, dit wordt bij IoT applicaties nog weleens vergeten.

Cas van der Zwaag: Sensoren, routers en gateways worden heel vaak in omgevingen geplaatst waar er geen goed bereik is. Denk aan fabriekshallen, kelders, patchkasten of in buitengebieden (in Nederland of ver daarbuiten). Als uw smartphone op deze locatie slecht bereik heeft dan kan u ervan uitgaan dat het bereik van een router nog slechter is. Sensoren, gateways of routers zijn meestal uitgerust met een opsteek antenne. Een opsteek antenne kan voldoende zijn voor een buitenlocatie met veel bereik maar indoor is dit vaak niet het geval.”

De keuze van een juiste antenne

Er zijn veel verschillende soorten antennes en om de juiste antenne te kiezen moeten er een aantal afwegingen gemaakt worden.

Cas van der Zwaag: “Natuurlijk is het bereik het belangrijkste maar ook moet je kijken naar de omgeving waar de antenne wordt geplaatst. Zo zijn er speciale antennes die hufterproof zijn. Deze worden geplaatst in omgevingen waar veel mensen de antenne kunnen bereiken en de kans op vandalisme groot is. Daarnaast zijn het dus vooral keuzes over bereik. Met een 4×4 MIMO kan er optimaal gebruik gemaakt worden van 5G. Als het signaal van ver moet komen dan is het gericht stralen een oplossing en is een hoge dBi belangrijk. Daarnaast geldt bij antennes echt size does matter, een grote antenne is beter!”

we help you connect

Opsteek antennes

Opsteek antennes worden rechtstreeks aan de router / gateway / sensor bevestigd. Deze beschikken vaak over een knik gedeelte zodat de hoek en plaatsing meer mogelijkheden biedt. Opsteek antennes zorgen voor een kleine versterking en dienen, bij gebrek aan betere antenne, altijd bevestigd te worden. Doorgaans worden deze antennes standaard meegeleverd door de fabrikant.

opsteek antenne
magneetvoet antenne

Magneetvoet antennes

Een magneetvoet antenne is een kleine staafantenne welke door middel van een magneet op een magnetisch oppervlak bevestigd kan worden. Deze antennes zijn erg eenvoudig inzetbaar en zorgen voor een relatief grote versterking t.o.v. opsteek antennes.

Puck-/ Rooftop antennes

Puck antennes worden gekenmerkt door het kleine formaat en de hoge vandaalbestendigheid. Deze antennes zijn uitermate geschikt voor onder andere kastmontage. Door de antenne aan de bovenkant van de kast te monteren wordt de grootste versterking gerealiseerd. Bovendien zijn al onze puck- en rooftop antennes IP67 gecertificeerd en dus geschikt voor outdoor toepassingen.

puck antenne
richt antenne

Richt antennes

Een directionele antenne of richtantenne is een antenne die meer vermogen uitstraalt of ontvangt in een specifieke richting. Doordat de antenne focused op een bepaalde richting, is er minder interferentie vanuit andere richtingen, waardoor betere prestaties gerealiseerd worden.

Staaf antennes

Deze antennes zorgen doorgaans voor de hoogst mogelijke versterking en het grootste bereik. Er moet echter wel rekening gehouden worden met de plaatsing, montage en het formaat. Onze staafantennes zijn bestendig tegen de slechtste weersomstandigheden, waarvan sommige zelfs maritiem inzetbaar zijn.

staaf antenne
geintegreerde antenne

Geïntegreerde antennes

De geïntegreerde antennes van QuWireless bieden de mogelijkheid om de routers en gateways van Teltonika in de antenne zelf te plaatsen. Door de router of gateway dichtbij de antenne te plaatsen worden de verliezen tot een minimum beperkt en hoeft u geen zorgen meer te maken over de plaatsing van de systemen.

Multi antenne

Een multi-antenne maakt het mogelijk om een enkele antenne te gebruiken voor GSM, GPS en WiFi. Deze antennes komen dan ook met meerdere kabels. Het voordeel van multi-antennes is dat er maar één antenne geplaatst dient te worden, waardoor ruimte bespaard kan blijven.

multi antenne

SISO / MIMO

Single-input, single-output (SISO) is een antenne systeem waarbij de zender een enkele antenne heeft. SISO wordt doorgaans gebruikt bij radio-, satelliet– en GSM systemen.

Multiple-Input, Multiple-Output (MIMO) antennes verzenden data als verschillende signalen, via meerdere antennes, terwijl er een enkel radiosignaal gebruikt wordt. Deze vorm van stralen waarbij gebruik gemaakt wordt van meerdere antennes verbeterd de sterkte en signaalkwaliteit.

SISO MIMO

Advies over de juiste antenne

Bekijk alle antennes in de Delmation Webshop!

antennes 001

Delmation heeft een uitgebreid assortiment aan antennes en geeft dagelijks advies over antennes.

Marco van den Bos: “We zien te vaak dat er vooraf niet goed na wordt gedacht over de antennes. Als er dan problemen zijn met het bereik komen ze naar ons toe. Zeker als de applicatie al bij de klant is geïnstalleerd, is er haast geboden. We analyseren de situatie en brengen dan ons advies uit. Beter is natuurlijk om vooraf rekening te houden met het bereik en in het begin stadium al over de antenne na te denken. Gelukkig komt dit ook steeds vaker voor!”

Heeft u advies nodig? Neem contact op!

antennes 002
antennes 003