AAA Lab

AAA Lab Equipment | machines voor de Laboratoria

De machines van AAA Lab Equipment worden wereldwijd gebruikt in laboratoria om voedselproducten en –processen te analyseren en te controleren. Het doel om vast te stellen dat bedrijven voldoen aan de hoogste normen voor voedselveiligheid en kwaliteit.

De nieuwste machine, Iris, is onlangs geïntroduceerd en telt, met behulp van Artificial Intelligence (AI), heel nauwkeurig de bacteriekolonies op een petrischaal.

Voor dit artikel spraken we AAA Lab Equipment oprichter Peter Krul over zijn innovatieve machines en de rol van Internet of Things en de samenwerking met Delmation.

AAA Lab 001

Van machinebouwer naar laboratorium specialist

Peter Krul begon in 1990 met ondernemen als machinebouwer. Zijn bedrijf PK Machinebouw is nog steeds gespecialiseerd in het bouwen van custom made machines.

Peter: “Halverwege de jaren 90 werd ik benaderd door een microbiologisch lab. Dit lab had een medewerkster die met zwangerschapsverlof ging. De vraag was of ik een machine kon maken die haar werkzaamheden uit kon voeren. Dit konden we zeker! De machine Kitty, vernoemd naar de dame die met verlof ging, betekende de start op de laboratorium markt.”

Iris, de nieuwe AI connected bacteriekolonies teller

Het idee voor het tellen van bacteriekolonies met behulp van AI had Peter al een aantal jaar.

Peter: “Zo’n 4 jaar geleden las ik een artikel van een hoogleraar uit Leuven die vertelde dat AI bereikbaar was geworden voor het bedrijfsleven. Hij bracht mij in contact met een Hoogleraar in Nederland, waar ik mijn plannen aan heb verteld. De mogelijkheden waren er en dit betekende het begin van de machine Iris.

Iris komt nu op de markt en is een machines om snel kolonies van bacteriën te tellen. Het AI model wordt eerst getraind met diverse samples. Zodra er genoeg samples zijn kan de machine heel snel en precies het aantal kolonies tellen.

De resultaten zijn zeer positief. Tot nu toe zijn we het enigste bedrijf die voor het tellen van kolonies een AI camera gebruikt.”

AAA Lab 002

Internet of Things cruciaal voor AAA Lab Equipment

Een machine die niet gekoppeld is aan het internet is voor Peter inmiddels ondenkbaar.

Peter: “We verkopen onze machines wereldwijd. Iedere machine is uitgerust met een beveiligde internetconnectie. Zonder deze connectie zou het internationaal zaken doen er heel anders uit zien. De connectie gebruiken we om de machine samen met de klant in te stellen, het personeel op te leiden, het AI model te trainen, software updates uit te voeren en ook als er een uitdaging is kunnen we online meekijken en de storing oplossen.

Het gebeurt zelden dat het nodig is om de klant te bezoeken omdat er problemen zijn met de machine. Tijdens de operatie is er geen internetverbinding nodig. Alle gegevens van de tellingen worden lokaal opgeslagen. Dit is een wens vanuit de Labs en daardoor voldoen we ook meteen aan strenge regelgeving.”

Delmation partner voor Robustel routers

Voor de connectiviteit van de Iris maakt AAA Lab Equipment gebruik van de Robustel routers inclusief SIM kaart geleverd door Delmation.

Peter: “Voor het selecteren van de router hebben we een zeer strenge procedure gevolgd. De router moest goed beveiligd zijn en daarnaast keken we zeker ook naar de prijs. Hier kwam Robustel als beste uit.

Naast de router maken we ook gebruik van de Robustel RCMS software voor het beheren en monitoren van de routers.

We zijn zeer tevreden met zowel de routers als de samenwerking met Delmation. We werken nu al bijna 4 jaar goed samen met Delmation en hopen in de toekomst deze samenwerking nog verder uit te breiden.

Door AI en Internet of Things zijn er onbegrensde mogelijkheden in het automatiseren van processen en het bedienen van machines. We zijn continu met de volgende stappen bezig!”