LTE-M (LTE-CAT-M1)

LTE-M is een nieuwe technologie binnen de markt van Internet of Things toepassingen en kan als alternatief worden gebruikt voor LoRa en NB-IoT technologie. De LTE-M technologie maakt het mogelijk om real-time en een specifiek apparaat tot actie aan te zetten of te monitoren. Ook is het mogelijk om een spraakkanaal via deze technologie op te zetten.

 

Wat is LTE-M?

LTE-M staat voor Long Term Evolution (4G), categorie M1. Het is een techniek die specifiek wordt gebruikt voor machine-to-machine applicaties. Een term die ook wel is voor LTE wordt gebruikt is 4G. Alleen is dit niet hetzelfde 4G als die voor je mobiele telefoon wordt gebruikt. LTE-M bestrijkt een groot onderdeel van de IoT markt, die steeds grotere stappen begint te nemen. In de VS is de LTE-M technologie al tijden bekend. In Europe is de NB-IOT een bekendere en meer populaire technologie. Maar deze verhouding zal binnenkort gaan veranderen.

 

Zuinig

Een van de grootste voordelen van LTE-M is dat het een enorm zuinige levensduur heeft; de batterijen gaan wel 5 tot 10 jaar mee. Daarnaast kan LTE-M data tot wel 1 Mb (of meer) per seconde verwerken. Zoals eerder al aangegeven is LTE-M technologie erg zuinig in het gebruik tijdens werkzaamheden. De modules kunnen worden voorzien van stroom via batterijen en kunnen tot wel 10 jaar mee gaan. Daarnaast kunnen de modules bij inactiviteit in diepe slaapstand opereren om nog meer energie te besparen. Uiteraard is de exacte levensduur afhankelijk van de frequentie van het gebruik.

 

Relatief goedkoop

De LTE-M technologie is relatief goedkoop. Er wordt gebruik gemaakt van chips die vele malen goedkoper zijn dan al reeds bestaande technologie. Dit komt omdat de chips half duplex zijn en vanuit een smallere bandbreedte opereren.

 

Oplossingen via LTE-M

LTE-M biedt de oplossing voor situaties waarbij een draadloze oplossing noodzakelijk of wenselijk is maar waarbij LoRa geen oplossing biedt. LTE-M kent een enorm lage latency, wat ervoor zorgt dat er een beperkte vertraging plaatsvindt in het dataverkeer. Voorbeeld van oplossingen zijn slimme energienetwerken (smartgrids), fleet management, pinapparaten, wearables en geluidsmetingen bij bouwprojecten.

 

Wat kan Delmation als LTE-M specialist voor mij betekenen?

Delmation is al meer dan 30 jaar specialist op het gebied van industriële datacommunicatie vraagstukken. Dankzij onze uitgebreide ervaring zijn wij in staat om uw businessvraag om te zetten in een werkende oplossing. Dit kan een standaardoplossing zijn, maar wij leveren ook maatwerk.

Voor onze maatwerkoplossingen werken wij samen met onze strategische partner Alflex Technologies. Alflex is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van elektronica en het ontwikkelen van de bijbehorende (embedded) software.